Πολυκυστικές Ωοθήκες
Βοηθήστε τον εαυτό σας!

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 15 γυναίκες μεταξύ 20-40 ετών υποφέρει από αυτή. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην έμμηνη ρύση, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ακμή, προβλήματα γονιμότητας, αύξηση βάρους ή δυσκολία απώλειας βάρους, ενώ είναι πια γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υψηλά λιπίδια αίματος και υπέρταση. Η εκδήλωση κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα, είτε σε συνδυασμό είτε μόνα τους, είναι πιθανή ένδειξη ότι έχετε το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και δικαιολογεί την επίσκεψη στο γυναικολόγο σας.

Για την καλύτερη υγεία των ωοθηκών σας:

· Ένας γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής βελτιώνει τις ορμονικές διαταραχές που προκαλούν οι πολυκυστικές ωοθήκες.
· Η πρακτική της υγιεινής ζωής πρέπει να είναι μόνιμη. Η ορμονική διαταραχή των πολυκυστικών ωοθηκών είναι κατά κανόνα μια χρόνια κατάσταση. Δεν μπορεί να θεραπευτεί τελείως, αλλά μπορεί να βελτιωθεί αισθητά με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή με φάρμακα.
· Προτιμάτε τις υγιεινές συνήθειες αντί των φαρμάκων. Τα περισσότερα φάρμακα, όπως το αντισυλληπτικό χάπι, βελτιώνουν την εικόνα του συνδρόμου μόνο για όσο διάστημα τα χρησιμοποιείτε, ενώ οι καλές συνήθειες βελτιώνουν το σύνδρομο στο σύνολό του.
· Αποφύγετε να παίρνετε βάρος. Οι μισές περίπου γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι υπέρβαρες. Απώλεια έστω και μέρους του περιττού βάρους θα βελτιώσει την ορμονική σας κατάσταση.
· Αποφύγετε τις ταχείες αυξομειώσεις του βάρους σας. Αυτές είναι εξίσου επιζήμιες με το να βάζετε παραπάνω κιλά.
· Μετριάστε τους υδατάνθρακες στη καθημερινή σας διατροφή. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται στενά με τη δράση της ινσουλίνης και το σάκχαρο του αίματος. Περίπου 40% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη στα σαράντα τους!
· Προτιμάτε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτές προκαλούν μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τις αντίστοιχες με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Προσοχή! Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης δεν είναι συνώνυμος με τα χαμηλά λιπαρά ή τις λίγες θερμίδες!
· Συνηθίστε να καταναλώνετε ικανή ποσότητα λαχανικών και φρούτων με κάθε γεύμα. Αυτά βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη βραδύτερη απορρόφηση του σακχάρου των τροφών.
· Αναζητείστε τη συμβουλή διατροφολόγου εάν έχετε δυσκολία να ρυθμίσετε μόνη τη δίαιτά σας.
· Βάλετε την άσκηση στη ζωή σας. Η τακτική σωματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τη σωστή διατροφή για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.
· Η αερόβια άσκηση είναι πλέον κατάλληλη ενάντια στις πολυκυστικές ωοθήκες. Βοηθά στην απώλεια βάρους, καταργεί τις απότομες διακυμάνσεις του σάκχαρου στο αίμα, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη. Επιπλέον, αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή και, μέσω της ελευθέρωσης ενδορφινών, βελτιώνει τη διάθεση. Το γοργό περπάτημα είναι ένα παράδειγμα αποτελεσματικής αερόβιας άσκησης που δε χρειάζεται μηνιαία συνδρομή σε γυμναστήριο!
· Με την καλή διατροφή και την άσκηση θα εξασφαλίσετε καλύτερη ορμονική ισορροπία, ομαλοποίηση του βάρους σας, περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη σεξουαλική ζωή και γονιμότητα.


Για την καλύτερη υγεία σας:
· Η εξωτερική σας εμφάνιση (ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, περιττά κιλά) αλλά και πιθανά προβλήματα γονιμότητας μπορεί να δράσουν αρνητικά στην ψυχολογία σας. Δεν είναι σπάνιο να νοιώθετε κατά καιρούς ψυχολογικά «πεσμένη». Η σωστή δίαιτα και η τακτική άσκηση έχουν άμεση ευνοϊκή επίδραση στη διάθεσή σας, ενώ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κι ένας υποστηρικτικός σύντροφος ή μία επίσκεψη στο κομμωτήριο ή τον αισθητικό. Αν, παρόλα αυτά, δε δείτε βελτίωση ή πιστεύετε ότι η ψυχολογία σας είναι αρκετά άσχημη (ή ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη), αναζητείστε τη βοήθεια γιατρού ή ψυχολόγου.
· Μην παραμελείτε την εξωτερική σας εμφάνιση, ειδικά τις μέρες που νοιώθετε «πεσμένη».
· Απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Είναι μύθος ότι η αποτρίχωση αυξάνει την παραγωγή τρίχας. Εάν δε σας αρκούν οι τοπικές θεραπείες που προσφέρουν τα κέντρα αισθητικής, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κατάλληλη ορμονοθεραπεία για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
· Είναι απαραίτητο να έχετε περίοδο, ώστε να αναγεννάται το ενδομήτριο (το εσωτερικό στρώμα της μήτρας σας). Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, καλό είναι να έχετε τουλάχιστον μία περίοδο κάθε τρεις μήνες, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές από τη μήτρα.
· Εάν δεν έχετε περίοδο σε τακτικά διαστήματα από μόνη σας, θα χρειαστεί να «φέρετε» την περίοδο με φάρμακα.
· Εάν έχετε βαριά περίοδο ή αιμορραγία, αναζητείστε ιατρική βοήθεια. Εκτός από το ορμονικό πρόβλημα, μπορεί να κρύβεται κάποια σοβαρή παθολογία της μήτρας.Για την εγκυμοσύνη:

· Ανακοινώστε στο γιατρό σας ότι σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, πριν μείνετε έγκυος!
· Τα περισσότερα φάρμακα για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αντενδείκνυνται ή δυσκολεύουν ή και αποκλείουν την εγκυμοσύνη. Θα χρειαστεί να διακοπούν με ιατρική οδηγία.
· Εάν η περίοδος είναι τακτική (περίπου κάθε 28 ημέρες) με τη βοήθεια φαρμάκων, δε σημαίνει ότι κάνετε και ωορρηξία.
· Εάν χωρίς να παίρνετε κανένα φάρμακο, η περίοδος δεν είναι τακτική, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην κάνετε τακτικά ωορρηξία. Αναζητείστε ιατρική βοήθεια νωρίτερα.
· Αποφύγετε να μείνετε έγκυος, όταν είστε υπέρβαρη. Η παχυσαρκία αυξάνει την συχνότητα αποβολών (που είναι ήδη αυξημένη στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη της εγκυμοσύνης, μεγάλου εμβρύου, δύσκολου τοκετού και καισαρικής τομής. Επίσης, είναι πιο πιθανές μικρές τεχνικές δυσκολίες στην παρακολούθηση του εμβρύου (κακή ποιότητα εικόνας στο υπερηχογράφημα) και στην εκτέλεση της καισαρικής τομής.
· Κάντε ένα τεστ σακχάρου πριν μείνετε έγκυος, ιδιαίτερα εάν είστε άνω των τριάντα ή έχετε ιστορικό σακχάρου στην οικογένεια ή είστε υπέρβαρη. Ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται άμεσα με τις πολυκυστικές ωοθήκες.
· Εάν έχετε υψηλό σάκχαρο, θεραπεύστε το και περιμένετε τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν μείνετε έγκυος. Το αρρύθμιστο σάκχαρο τον καιρό της σύλληψης αυξάνει τη συχνότητα ανωμαλιών στο έμβρυο.
· Όταν μείνετε έγκυος, αναζητείστε την φροντίδα ενός γιατρού με ειδίκευση στη διαβητική ή γενικότερα στην «αυξημένου κινδύνου» εγκυμοσύνη.
· Εάν δεν καταφέρετε να μείνετε έγκυος από μόνη σας, μην το βάλετε κάτω! Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες γονιμότητας για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Οι ορμονικές διαταραχές είναι η ευκολότερα θεραπεύσιμη αιτία υπογονιμότητας.
· Εάν μείνετε έγκυος μετά από θεραπεία γονιμότητας, υπάρχει πιθανότητα δίδυμης εγκυμοσύνης. Έχετε υπόψη ότι όσο περισσότερα τα έμβρυα, τόσο πιο συχνός είναι ο διαβήτης και άλλες παθήσεις της εγκυμοσύνης.