Καισαρική τομή
Μία στις δύο Ελληνίδες γεννούν με καισαρική

Πρόσφατες έρευνες γύρω από τη μαιευτική πρακτική στη χώρα μας επισημαίνουν ότι οι μισές περίπου Ελληνίδες φέρνουν στον κόσμο το παιδί τους με καισαρική τομή. Δεν αποτελεί πια έκπληξη ότι όλοι μας γνωρίζουμε τουλάχιστο μια συγγενή ή φίλη που γέννησε με καισαρική. Και ενώ τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στη χώρα μας δεν υποδηλώνουν εξαρχής κάποια δυσλειτουργία στην παροχή μαιευτικής φροντίδας, δε μπορεί παρά να μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουμε κατακτήσει την «καισαρική» πρωτιά ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η καισαρική τομή δικαιολογείται σ' ένα ποσοστό μέχρι 15% των γεννήσεων. Βεβαίως, αυτό το ποσοστό καλύπτει μόνο τις αυστηρά ιατρικές ενδείξεις για την καισαρική επέμβαση, δηλαδή τις περιπτώσεις όπου απειλείται άμεσα η υγεία της μητέρας, του παιδιού ή και των δύο ταυτόχρονα. Δεδομένου ότι στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες οι «ελαφρές» ενδείξεις και ποικίλοι κοινωνικοί λόγοι ευθύνονται για ένα σημαντικό αριθμό καισαρικών, οι στατιστικές στην Ευρώπη αναδεικνύουν υψηλότερα ποσοστά, της τάξης του 20-25%. Είναι προφανές ότι, με βάση αυτούς τους αριθμούς, η Ελλάδα υπερέχει στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά τη συχνότητα καισαρικών. Μάλιστα προηγείται αισθητά της επιλαχούσας Ιταλίας, στην οποία περίπου 30% των γυναικών γεννούν με τη μέθοδο της καισαρικής.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών στη χώρα μας αντικατοπτρίζουν το υψηλό επίπεδο ασφάλειας που απαιτεί η σύγχρονη ιατρική πρακτική. Υπάρχουν όμως επιχειρήματα που καταρρίπτουν ένα τέτοιο ισχυρισμό. Πρώτον, είναι αφελές να υποθέτουμε ότι οι γυναίκες και οι γιατροί άλλων ευρωπαϊκών χωρών δε λειτουργούν με παρόμοιο αίσθημα ασφάλειας όπως εμείς. Επιπλέον, είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι ο ελληνικός γυναικείος πληθυσμός διαφέρει πολύ από αυτόν των υπολοίπων χωρών σε θέματα ηλικίας της μέλλουσας μητέρας, φυσικής κατάστασης κλπ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες καισαρικές τομές εκτελούνται λόγω επαπειλούμενης υγείας του αγέννητου παιδιού, θα υπέθετε κανείς ότι, με τη δημοφιλή τακτική της καισαρικής στην Ελλάδα, εξασφαλίζουμε λιγότερες επιπλοκές. Παρόλα αυτά, η περιγεννητική και βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας δε διαφέρει από αυτή των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, καταρρίπτοντας τη φήμη της υπερασφαλούς πρακτικής. Είναι εμφανές ότι στην ελληνική επικράτεια εκτελούνται περισσότερες καισαρικές επεμβάσεις, εξασφαλίζοντας παρόμοιο επίπεδο ασφάλειας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η ελληνική κουλτούρα διαμορφώνεται από μια πληθώρα κοινωνικών παραμέτρων που επηρεάζουν τη μαιευτική πρακτική. Ως λαός, είμαστε αρκετά ανυπόμονοι και ανάλογα επιβάλλουμε την ανυπομονησία μας στην αίθουσα τοκετού. Ένας πολύωρος τοκετός (ειδικά ο πρώτος) είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού, με τα δεδομένα που μας έχει επιβάλλει η ίδια η φύση. Εμείς όμως μπορεί να λαμβάνουμε αρνητικά μηνύματα από ένα τέτοιο τοκετό και αναπόφευκτα να προτιμούμε την ταχεία διεκπεραίωση που προσφέρει η λύση της καισαρικής. Μας ενδιαφέρει επίσης η αντίληψη των γύρω μας και οι προτιμήσεις της πλειοψηφίας. Όταν οι περισσότερες φίλες έχουν γεννήσει με καισαρική τομή και ιδιαίτερα όταν έχουν αποκομίσει μια θετική εμπειρία, περιμένουμε ότι παρόμοια θα συμβεί και σε εμάς. Πιστεύουμε δε ότι, εφόσον ακολουθούμε την κατεύθυνση της «μάζας», η καλή έκβαση είναι σχεδόν εγγυημένη. Δυστυχώς, ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί προκαταβολικά το καλό αποτέλεσμα σε θέματα υγείας, κάτι που οι μεγαλύτεροι και ωριμότεροι από εμάς γνωρίζουν και αποδέχονται περισσότερο.

Η ελλιπής ιατρική ενημέρωση συμβάλλει το δικό της μερίδιο στα «φουσκωμένα» νούμερα καισαρικών. Είναι αναρίθμητοι οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από την εμπειρία του τοκετού. Σε αντίθεση όμως με την κοινή αντίληψη, ο πόνος δεν αποτελεί πια αναγκαία συνθήκη για ένα φυσιολογικό τοκετό. Οι μοντέρνες τακτικές ανώδυνου τοκετού έχουν πια καταξιωθεί διεθνώς και ήδη χρησιμοποιούνται και στα ελληνικά μαιευτήρια. Από την άλλη, η καισαρική τομή παραμένει μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση που δεν εξασφαλίζει από μόνη της ένα υγιές μωρό. Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι ο φυσιολογικός χωρίς προβλήματα τοκετός όχι μόνο δεν κουράζει το μωρό, αλλά απεναντίας το προετοιμάζει για την έξοδό του στον κόσμο, ενδεχομένως καλύτερα από μια προγραμματισμένη καισαρική τομή. Οι επιπόλαιες φήμες δε μπορούν παρά να διαιωνίζονται σε ένα περιβάλλον παραπληροφόρησης και επιφανειακής ενημέρωσης, που συχνά περιορίζεται στις σελίδες ενός εβδομαδιαίου περιοδικού ή στο πηγαδάκι του καφέ.

Πολλοί πιστεύουν ότι η μαιευτική είναι τέχνη με μικρά περιθώρια εκσυγχρονισμού. Από την άλλη, οι προδιαγραφές της μοντέρνας και χειραφετημένης γυναίκας επιβάλλουν πια νέα δεδομένα στον τοκετό. Πέρα από την εύκολη και γρήγορη λύση της καισαρικής τομής, υπάρχει στις μέρες μας διαθέσιμο ένα οπλοστάσιο εναλλακτικών τεχνικών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα φυσιολογικό τοκετό, χωρίς να επιβάλλεται στη γυναίκα μια μαρτυρική εμπειρία στην τελείως παραδοσιακή του μορφή. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η σύγχρονη γυναίκα έχει επανακτήσει τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο θα γεννήσει, χωρίς να θυσιάζεται η καλή υγεία της ίδιας και του μωρού της. Τεχνικές που υποστηρίζουν τον κολπικό τοκετό, όπως τα προγεννητικά μαθήματα, ο τοκετός μετά από καισαρική και η επισκληρίδιος αναισθησία, έχουν ενσωματωθεί στην μοντέρνα μαιευτική πρακτική. Επιπλέον, η ευρεία καθιέρωση της χρήσης κοινών κλινικών πρωτοκόλλων στα μαιευτικά ιδρύματα έχει συντελέσει στην ελαχιστοποίηση των λαθών και κυρίως της υπερθεραπείας, που συχνά οδηγούσε σε αχρείαστες καισαρικές τομές.

Η κουλτούρα που κατοχυρώνει τη δημοτικότητα της καισαρικής τομής είναι καλά εδραιωμένη στη νεοελληνική κοινωνία. Και ενώ κάποια ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το χαρακτήρα του Έλληνα, υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης σε θέματα πρακτικής και ενημέρωσης, ώστε τελικά να καταρριφθεί η αντιδιαμετρική και απόλυτη προσέγγιση στο κορυφαίο γεγονός της ζωής μιας γυναίκας, της γέννησης του παιδιού της. Εξάλλου, η σύγχρονη Ελληνίδα δικαιούται αυτό και τίποτα λιγότερο.

Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο
AURORA clinic

Εγκυμοσύνη Υψηλού Κινδύνου
Γυναικολογική Ενδοκρινολογία
Θεραπείες Γονιμότητας
Παθολογία τραχήλου - Κολποσκόπηση
Ενδοσκοπική Χειρουργική